Warning: The magic method Members\Registry::__wakeup() must have public visibility in /var/www/clients/client33888/web50675/web/wp-content/plugins/wp-permission-manager-3.0.1/inc/class-registry.php on line 68
TC Schermer » Praktische informatie voor op de baan

Praktische informatie voor op de baan

De banen
Onze tennisclub heeft drie gravelbanen en een oefenkooi. De banen worden in maart speelklaar gemaakt en alle leden ontvangen bericht wanneer de banen bespeelbaar zijn; dit is meestal op 1 april. Het tennisseizoen loopt tot 1 november en soms nog langer afhankelijk van het weer en de conditie van de banen. Er kan ’s avonds tot 23.00 uur getennist worden.
Let op: Als de banen bevroren zijn mogen ze niet bespeeld worden; ook niet tussen 1 april en 1 november! Ook op natte banen met plassen, mag niet getennist worden.

Verlichting
De drie banen kunnen ’s avonds worden verlicht met twee sets lichtmasten. Een set voor baan 1, één set voor baan drie en als beide sets aan zijn wordt ook baan twee verlicht. Voor het ontsteken van de verlichting zijn twee groene knoppen aanwezig in de hal. De lampen gaan automatisch uit om 23.00 uur.
Let op: de vier lampen mogen nooit tegelijkertijd aangedaan worden omdat dit teveel energie vraagt en de stoppen door kunnen slaan. Als er één set lampen aangedaan is, dient er tenminste twee minuten gewacht te worden voordat de tweede set lampen aangedaan wordt.
Als je eerder weggaat dan 23.00 uur doe dan altijd de lichten uit met de rode knoppen!

DSC_0020kl

Nethoogte
De netten worden aan het begin van het seizoen op de goede hoogte van 1.07 meter afgehangen. Per baan zijn twee enkelspelstokken aanwezig die gebruikt kunnen worden om het net tijdens het enkelspel op de goede hoogte te zetten. Plaats de enkelspelstok hiervoor tussen de enkel- en dubbelspellijn onder de netband. Let op: leg de enkelspelstokken na afloop weer terug op hun plaats.

DSC_9999vkl  DSC_0001vkl

Schoeisel
Gravelbanen mogen alleen met hiervoor geschikt tennisschoeisel worden betreden. Dit betekent dat er niet met schoenen met een grof profiel getennist mag worden omdat deze de baan stuk lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: hardloopschoenen, voetbalschoenen, gewone schoenen etc.. Leden die met verkeerd schoeisel op de baan staan en daar op worden aangesproken moeten direct van de baan af. Vraag advies in een sportzaak of aan de tennisleraar wat geschikte schoenen zijn voor gravelbanen.

Afhangen
DSC_0007vkl

Als je gaat tennissen, dan hangen alle spelers de baan waarop ze gaan spelen altijd af met hun lidmaatschapskaartje. Dit afhangen kan je doen door je kaartje in het afhangbord (zie bovenstaande foto) in de hal bij de desbetreffende baan en het desbetreffende tijdstip, te plaatsen. Je hangt in principe af voor een half uur; als er geen andere tennissers zijn dan kun je na dit halve uur natuurlijk gewoon doorspelen.

Bij drukte geldt bij afhangen ‘wie het eerst komt die het eerst maalt’. Dat betekent in de praktijk dat de twee enkelspelspelers of de vier dubbelspelspelers die als eerste compleet aanwezig zijn (en dus hun kaartjes in het bewuste tijdvak bij de bewuste baan hebben gehangen), als eerste de baan op mogen. Als alledrie de banen bezet zijn en op hetzelfde tijdstip begonnen zijn, dan wordt een enkelbaan als eerste afgehangen.

Er is één speciaal afhangkaartje beschikbaar voor de interne competitie. Dat wil zeggen dat een viertal dat een wedstrijd voor de interne competitie speelt, een baan af kan hangen voor een aaneengesloten uur (inclusief inspelen). Zij gaan hierbij voor op tennissers die vrij komen spelen. Deze regeling is alleen van kracht in de periode dat de interne competitie plaats vindt en geldt niet op avonden dat er les gegeven wordt; dan geldt het gewone afhangsysteem (zie hiervoor het kopje ‘ Wanneer zijn de banen bezet’).

Baanonderhoud
Als je tennist is het belangrijk dat je zorgvuldig met de banen omgaat. Het gaat hierbij om vegen en sproeien. Kijk hiervoor bij het kopje ‘Baanonderhoud’.