Praktische informatie voor op de baan

Onze tennisclub heeft drie gravelbanen en een oefenkooi. De banen worden in februari/maart speelklaar gemaakt en alle leden ontvangen bericht wanneer de banen bespeelbaar zijn; dit is meestal half maart. Het tennisseizoen loopt tot 1 november en soms nog langer afhankelijk van het weer en de conditie van de banen. Er kan ’s avonds tot 23.00 uur getennist worden.
Let op: Als de banen bevroren zijn mogen ze niet bespeeld worden; ook niet tussen 15 maart en 1 november! Ook op natte banen met plassen mag niet getennist worden.

Verlichting
De drie banen kunnen ’s avonds worden verlicht met twee sets lichtmasten. Een set voor baan 1, één set voor baan drie en als beide sets aan zijn wordt ook baan twee verlicht. Voor het ontsteken van de verlichting zijn twee groene knoppen aanwezig in de hal. De lampen gaan automatisch uit om 23.00 uur.
Let op: de vier lampen mogen nooit tegelijkertijd aangedaan worden omdat dit teveel energie vraagt en de stoppen door kunnen slaan. Als er één set lampen aangedaan is, dient er tenminste twee minuten gewacht te worden voordat de tweede set lampen aangedaan wordt.
Als je eerder weggaat dan 23.00 uur doe dan altijd de lichten uit met de rode knoppen!

DSC_0020kl

Nethoogte
De netten worden aan het begin van het seizoen op de goede hoogte van 1.07 meter afgehangen. Per baan zijn twee enkelspelstokken aanwezig die gebruikt kunnen worden om het net tijdens het enkelspel op de goede hoogte te zetten. Plaats de enkelspelstok hiervoor tussen de enkel- en dubbelspellijn onder de netband. Let op: leg de enkelspelstokken na afloop weer terug op hun plaats.

DSC_9999vkl  DSC_0001vkl

Schoeisel
Gravelbanen mogen alleen met hiervoor geschikt tennisschoeisel worden betreden. Dit betekent dat er niet met schoenen met een grof profiel getennist mag worden omdat deze de baan stuk lopen. Het gaat dan bijvoorbeeld om: hardloopschoenen, voetbalschoenen, gewone schoenen etc.. Leden die met verkeerd schoeisel op de baan staan en daar op worden aangesproken moeten direct van de baan af. Vraag advies in een sportzaak of aan de tennisleraar wat geschikte schoenen zijn voor gravelbanen.

Afhangen
Als je gaat tennissen, dan hangen alle spelers de baan waarop ze gaan spelen altijd af. Dat doe je met de KNLTB ClubApp. Hoe je dat moet doen vind je hier.

Bij drukte geldt dat de eerste die afhangt mag spelen. Als alle drie de banen bezet zijn en op hetzelfde tijdstip begonnen zijn, dan wordt een ‘enkelbaan’ als eerste afgehangen.

Baanonderhoud
Als je tennist is het belangrijk dat je zorgvuldig met de banen omgaat. Het gaat hierbij om vegen en sproeien. Kijk hier voor meer informatie.